Květy černého bezu a jejich využití

Kromě sušení květů na výborný čaj, který přijde vhod hlavně v období od podzimu do jara, když řádí chřipky a nachlazení, můžete květy tohoto keře vyzkoušet i smažené.

Dalším možným zpracováním květů je výroba sirupu, který je chuťově osvěžující, a navíc i zdraví prospěný. Oceníte jej například pro přípravu osvěžujícího nápoje v horkých letních dnech, který můžete vylepšit plátkem citronu, pár lístky čerstvé máty a kostkou ledu. Pokud použijete perlivou vodu, bude efekt osvěžení ještě lepší.

čbez

V zimě si bezinkový sirup můžete dopřát do šálku čaje pro zahřátí. Bezové květy mají schopnost zvyšovat pocení, takže mohou nahradit funkci antipyretik.

Pokud máte rádi prosecco, pak si můžete dopřát aperitiv, který vynalezl známý barman Roland Gruber. Jmenuje se Hugo spritz a jeho součástí je právě sirup z bezových květů.

Na přípravě sirupu z květů černého bezu není nic složitého:

• Stačí natrhat květy co nejšetrnějším způsobem. Není vhodné sklízet květenství v zónách blízko frekventovaných cest a průmyslových objektů. Raději najděte keř někde v přírodě. Jeho výskyt v přírodě je hojný. Nejlepší květy jsou ty, které jsou celé čerstvě rozvinuté. Květy je třeba pořádně prohlédnout a zbavit drobného hmyzu. Pryč musí jít zelené lístky a stonky.

• Dále potřebujete citrony. A protože se používají i s kůrou, sáhněte po těch s označením BIO, a i ty důkladně umyjte kartáčkem. Citrony se nakrájí na stejně silné tenké plátky. Do větší sklenice se skládá vrstva citronu na vrstvu květů, dokud není sklenice plná. Pohle možnosti se vše pěkně mačká už během plnění do sklenice.

čbez1

• Nakonec se vše přelije pitnou vodou, aby byl obsah sklenice pod vodou.

•  Uzavřená lahev s obsahem se nechá macerovat 2-3 dny v chladu.

• Na konci macerace se obsah sklenice přelije přes cedník vyložený gázou.

• Šťáva se teď musí svařit s cukrem na sirup. Stačí vaření 20-30 minut. Pro zvýraznění chuti lze přidat lžičku jablečného octa.

• Horký sirup se plní do čistých sklenic a hned se uzavřou a postaví dnem vzhůru. Při použití po otevření sklenice skladujte sirup v lednici.

Na přípravu sirupu vám stačí:

20 velkých čerstvých květů, 6 BIO citrónů, asi ½ litru vody, 1,5 kg cukru, lžička jablečného octa.

Theme: Overlay by Kaira