Cukety v plné slávě

Něcojakookurky, o kterých v osmdesátých a devadesátých letech minulého století věděli jen skalní zeleninomilci, jsou poslední dobou zabydlené na čestném místě v naší kuchyni. I mimo sezónu, samozřejmě, ale tato především letní tykev se nám rozrůstá ve všech zahrádkách a plodí a plodí a plodí.

cuketa květ

Nejchutnější jsou malé cuketky, tak do 25 cm, s průměrem kolem 5 cm. Ty nemusíte zbavovat slupky, mají minimum semínek a jsou křehoučké. Cukety obsahují kolem 90% vody, skoro žádný cukr, ceněný je vysoký obsah karotenu a minerálních látek.

gnocchi těstoviny

Receptů najdete na internetu tolik, jako kdy vyrostlo cuket; mezi lidmi také kolují různé rodinné speciality. Zde máte pár vybraných vlastnoručně vyzkoušených předpisů na jídla s cuketou v hlavní roli.

Přidám i recept na plněný cuketový květ, lahůdku gurmánů.

Cuketové šátečky s marmeládou

300 g nastrouhané a „vyždímané“ cukety smícháte s jedním žloutkem, 200g másla, přidáte 300g hrubé mouky s 1 práškem do pečiva. Vypracujete vláčné těsto, které necháte chvilku odpočinout. Z těsta na pomoučněném vále vyválíte 3mm plát a vykrájíte čtverce. Do každého dáte lžičku zavařeniny, přehnete na trojúhelníky a vidličkou přitlačíte okraje. Na vymaštěném plechu pečete dozlatova. Hotové pocukrujte moučkovým cukrem.

zelenina a cuketa

Bramborové nočky s cuketou

Uvařte gnocchi podle návodu na obalu.

Na másle zpěníte jednu drobně pokrájenou cibuli, přidáte na tenké plátky nakrájenou zelenou cuketu i se slupkou, krátce osmahnete, přidáte půl balení mraženého listového špenátu, osolíte, opepříte, necháte povolit, vlijete 150 ml smetany, necháte zhoustnout, můžete dochutit strouhaným parmezánem, utřeným česnekem, oreganem apod. Omáčkou zalijte nočky.

Cuketové pyré s mletým masem

V tomto případě lze použít i přerostlou žlutou cuketu, kterou oloupete a rozpůlíte napůl, vydlabete semínka, osolíte a vystelete plátky pršutu. Pepř, sůl, mletou sladkou papriku (nebo chilli), dva utřené stroužky česneku, pokrájené čerstvé bylinky dle vlastního výběru, lžíci worcesterové a sojové omáčky smícháte s 500g mletého masa (ideálně hovězí nebo aspoň míchané), naplníte půlky cuket, zasypete třemi druhy sýrů podle chuti (gouda, niva, pecorino) a v nevymazaném pekáčku pečete v troubě na 180°C cca 40 minut. Cuketa vlastně vytvoří přílohu k masu – pyré.

Plněný cuketový květ

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte 100g pokrájené šunky, tři vejce, pepř, sůl. Přisypte nasekanou petrželku. Z květů (asi 20) vykroutíte pestík, naplníte směsí a opatrně zatočíte konce. Květy osmažíte na oleji.

Theme: Overlay by Kaira